Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Tandarts die rechtszaak begint om stuiver, vangt bot

Geplaatst op: 11-11-2019, 10:20:29

Een Amsterdammer die nog een tandartsrekening van 5 eurocent had openstaan, hoeft deze niet te betalen. De rechter vond namelijk dat de proceskosten van ruim €240 niet in verhouding stonden tot het openstaande bedrag.

Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Amsterdam die vrijdag is gepubliceerd.

De man had een behandeling bij de tandarts ondergaan voor €77,10. Daarvan werd €57,83 vergoed door de verzekering. Hij moest dus nog €19,27 betalen. Dat deed hij niet op tijd, waarna Infomedics de factuur kreeg.

Stuiver

De Amsterdammer kreeg twee herinneringen en een aanmaning, waarin werd aangekondigd dat de rekening zou worden verhoogd met €40 incassokosten en de wettelijke rente, van €0,14. Daarop betaalde de man €59,36. Volgens Infomedics was dat €0,05 te weinig.

Infomedics, een medische factureerservice, stapte daarop naar de rechter om de resterende stuiver binnen te krijgen. Die vond daar wel wat van, blijkt uit de uitspraak.

Kosten

Dit een en ander nog daargelaten, moet worden geconstateerd dat Infomedics voor de gestelde resterende hoofdsom van €0,05 een dagvaarding heeft laten uitbrengen en de zaak op de rol van de kantonrechter heeft laten inschrijven. Daarmee is €85,16 aan explootkosten €36,- aan gemachtigdensalaris en €121,- aan griffierecht gemoeid, in totaal derhalve €242,16.

Dat bedrag aan kosten staat niet in een redelijke verhouding met de gestelde hoofdsom. Het moet als misbruik van recht worden aangemerkt om een debiteur zodanig op kosten te jagen voor een verwaarloosbare vordering, om nog maar niet te spreken van de maatschappelijke kosten die met een procedure zijn gemoeid. De vordering komt daarom onrechtmatig voor, zodat deze zal worden afgewezen.

Geautomatiseerd systeem

De rechter vermoedt dat de rechtszaak ’zonder dat daaraan een mensenhand is te pas gekomen uit het geautomatiseerde systeem van Infomedics is gerold’ en tikt het bureau daarvoor op de vingers. Het is aan hen om enige controle toe te passen voordat een dagvaarding wordt aangemaakt.

Ook de deurwaarder had een blik op de dagvaarding mogen werpen voordat hij tot betekening overging, vindt de rechter. Infomedics mag de proceskosten zelf ophoesten.

Bron: bijdrage van Marlou Visser van 11 november 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina